IMG_3661

Swedenrock är en av Streetchurchs största satsningar. Under hela festivalen slår Streetchurch läger i händelsernas centrum i den lilla orten Norje, strax söder om Karlshamn. Det brukar vara ett hundratal medarbetare på plats varje år. De senaste åren har bibelskolan TMU - Livskraft från Aneby lagt sin avslutningspraktik tillsammans med Streetchurchs satsning på Swedenrock. Samarbete sker också med pingstförsamlingen i Karlshamn. Arrangemanget har växt och blivit till en återkommande satsning i Blekingebyggden. Streetchurch brukar ha två till tre camp inne på festivalen, Biker Church Europe finns tillsammans med några av de kristna MC-klubbarna på MC-campingen. Metal Sanctuary brukar ha ett utställningstält med försäljning av kristen Metal och hårdrock.  Dessutom byggs det upp ett bascamp i familjen Bernmarks utökade trädgård. Familjen Bernmark som bor nära festivalplatsen tillhör pingstförsamlingen i Karlshamn. Det är alltså en riktig storsatsning från Streetchurch, olika kristna organisationer och från Karlshamns pingstkyrka på Swedenrockfestivalen.

IMG_3661Swedenrock är en av Streetchurchs största satsningar. Under hela festivalen slår Streetchurch läger i händelsernas centrum i den lilla orten Norje, strax söder om Karlshamn. Det brukar vara ett hundratal medarbetare på plats varje år. De senaste åren har bibelskolan TMU - Livskraft från Aneby lagt sin avslutningspraktik tillsammans med Streetchurchs satsning på Swedenrock. Samarbete sker också med pingstförsamlingen i Karlshamn. Arrangemanget har växt och blivit till en återkommande satsning i Blekingebyggden. Streetchurch brukar ha två till tre camp inne på festivalen, Biker Church Europe finns tillsammans med några av de kristna MC-klubbarna på MC-campingen. Metal Sanctuary brukar ha ett utställningstält med försäljning av kristen Metal och hårdrock.  Dessutom byggs det upp ett bascamp i familjen Bernmarks utökade trädgård. Familjen Bernmark som bor nära festivalplatsen tillhör pingstförsamlingen i Karlshamn. Det är alltså en riktig storsatsning från Streetchurch, olika kristna organisationer och från Karlshamns pingstkyrka på Swedenrockfestivalen.

DSC_0499– Karlshamns pingstförsamling har altlid varit en församling som förstått att man måste vara med där människor finns och handla, säger pastor Stanley Karlman. Samarbetet mellan Streetchurch och pingstförsamlingen i Karlshamn under Swedenrockveckan har växt. Men det är inte den enda festival man satsar på i Karlshamn. På stadsfestivalen satsar Pingstkyrkan i Karlshamn på en scen, cafétält och Bibelbord. Det känns naturligt att finnas med när stan och regionen gör satsningar.

– Om nu andra har gjort det stora jobbet och dra ihop tusentals människor, är det naturligtvis självklart att vi som kyrka finns där – mitt i festen. Och inte själva försöka dra till något eget.

– Själv skulle man önska att kunna vara med ännu mer under Swedenrockveckan, men det är svårt att stoppa den vanliga verksamheten som pågår för fullt just under den perioden, säger Stanley.

– Vi ser Streetchurch som ett viktigt redskap och en hjälp för församlingen att kunna nå ut i bygden. Och där kan vi som församling stötta så mycket vi bara orkar. Det har naturligtvis blivit så på grund av att vi byggt en relation människor i Streetchurch under flera år.

Johanna_2

Förra året fick Streetchurch en förfrågan om en vigsel på Swedenrock. Stanley Karlman fick förfrågan om han kunde ställa upp och viga paret. Efter att ha samtalat med styrelsen i pingstförsamlingen i Karlshamn förde Stanley förberedande samtal med paret som ville bli vigda. På söndagen, medan folket höll på att packa ihop som bäst, genomfördes en vigsel på MC-campingen i Biker Church Europé´s kaffetält. Det blev vigsel, sång, bibelläsning och bröllopstårta. Stanley förklarade paret som man och hustru med prästskjorta och streetchurchväst. Det blev en riktig succé och för årets festival finns en ny förfrågan på en vigsel.

Pingstförsamlingen i Karlshamn satsar dessutom under hela året på Streetchurch satsning på stan under helgerna. Detta arbete startades upp av Annelie och Bosse Svensson för flera år sedan. I dag försöker Johanna Bode, ungdomspastor och pingstkyrkans ungdomsgrupp att vara ute varannan fredagskväll. Det är kaffebord, pannkakor eller något annat gott, biblar, samtal och närvaro på stan. Ett uppskattat inslag i helgfestandet både från ungdomar på stan, polis och socialarbetare. Det är en helt ny generation som tycker om att vara ute och som ser detta som väldigt viktigt. Här får man träna sig i att våga ge sitt vittnesbörd, och genom det växer ju också frimodigheten. Att stå tillsammans som gäng och stötta varandra och arbeta med lite praktiska detaljer är de första stegen för att komma igång och börja vittna om sin tro.

– Vi möter många av de ungdomar som varit på Swedenrock efter festivalen, när vi är ute på stan. Och då kan vi fortsätta arbetet med att bygga långsiktiga relationer med folket från Karlshamnsregionen.

– En församling som växer och som bryr sig om den ort man finns på är ju en församling att räkna med. Det märker vi i Karlshamn. Vi har ju mångårig kontakt med många som växt upp och nu själva är föräldrar. Nu hoppas vi att dom ska komma med sina barn. Därför har vi också börjat med ett familjearbete. Nu håller vi dessutom på att bygga ut kyrkan, fast nu senast när jag stod i kyrksalen tänkte jag ” vi har nog byggt för litet”, men som väl är finns det mer plats, så att vi kan fortsätta bygga ut.

Stanley_2– Vi behöver både ett inflöde och utflöde. Naturligtvis behöver vi uppbyggelse inåt, men likaväl behöver vi som enskilda kristna och församling ett utflöde. I denna naturlighet lever vi som församling, det är inte en prestation, utan mer som ett naturligt in och utflöde.

 

– Dessutom behöver vi som församlingar i Blekinge få upp ögonen för att människor i vår region är väldigt öppna och mottagliga för evangeliet, det vill säga vad det betyder att leva med Jesus mitt i vardagen, avslutar Stanley Karlman med

Du är här: Home Nyheter Allmänt Swedenrocksatsning i Blekingebygd